Veel klachten over huurstijging op al hoge huurprijs

Veel klachten over huurstijging op al hoge huurprijs

29 april 2022

De Woonbond ontvangt veel klachten en meldingen van huurders die al een hoge huurprijs betalen, en toch nog steeds de extreme inkomensafhankelijke huurverhoging van €50,- of 100,-  euro per maand krijgen.

De hoge stijging is veel huurders een doorn in het oog. Niet in de laatste plaats omdat ze vaak al een huurprijs boven de sociale huurgrens betalen.

Tienduizenden sociale huurders boven sociale huurgrens

Vaak wordt er door melders aangegeven dat ze zelfs al een huurprijs boven de sociale huurgrens (€763,-) betalen. Ze betalen dus meer dan de sociale huurgrens, maar worden nog steeds als zogenaamde ‘scheefwoner’ behandeld. Inmiddels zijn er ruim 51.000 hurende huishoudens die meer dan de sociale huurgrens betalen voor hun sociale huurwoning van een corporatie. Dit bleek uit de onlangs gepubliceerde ‘Staat van de corporatiesector(externe link)’. Over andere verhuurders dan woningcorporaties zijn dit soort recente cijfers er niet. Het is dus niet bekend hoeveel sociale huurwoningen van vastgoedbeleggers een huurprijs hebben die boven de sociale huurgrens is gestegen.

Ook in het Meldpunt Huuralarm ontvangt de Woonbond veel meldingen over de huurverhoging.

Nieuw systeem

Het is dit jaar voor het eerst dat de inkomensafhankelijke huurverhoging in deze vorm wordt toegepast. Voorheen was er alleen een hoger huurverhogingspercentage voor iets hogere inkomens. Nu zijn dat dus stappen van €50,- en 100,- met verschillende inkomensgrenzen voor eenpersoons en meerpersoonshuishoudens. Lees er meer over in dit webartikel.

Niet te verkopen

De Woonbond is altijd tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging geweest. Middeninkomens lopen tegen hoge huurstijgingen aan, terwijl er op de woningmarkt vaak geen betaalbaar alternatief is. Bovendien vergroot het de al ongelijke behandeling van huurders ten opzichte van kopers. Als je als huurder wat meer gaat verdienen verdwijnt het in de zakken van de verhuurder terwijl een koper met een hoger inkomen meer kan lenen en vervolgens meer profiteert van de hypotheekrenteaftrek. Het is wat de Woonbond betreft al helemaal niet te verkopen om huurders een inkomensafhankelijke huurverhoging op te leggen terwijl ze al meer betalen dan de sociale huurgrens. Het argument dat ze dan ’ten onrechte’ een sociale huurprijs betalen gaat dan immers niet meer op.

Verhuurderheffing 

Komend jaar wordt de verhuurderheffing afgeschaft. De eerste vorm van de inkomensafhankelijke huurverhoging werd in 2013 ingevoerd, mede om verhuurders de financiële ruimte te geven de verhuurderheffing te kunnen betalen. Nu de heffing van tafel is, ligt het voor de hand dat alle huurders daar ook van gaan profiteren. Ze hebben er immers ook voor betaald via hogere huren. Voor de komende jaren pleit de Woonbond voor een huurbevriezing.