Gemeenten hebben sinds de invoering van de Wet Goed Verhuurderschap slechts vier boetes opgelegd aan foute verhuurders. Dit concludeert tv-programma Radar na een uitgebreide enquête onder gemeenten en huurders.
Van de 195 gemeenten die Radar bevraagd heeft, hebben tot nu toe slechts 14 een waarschuwing gegeven aan verhuurders die zich schuldig maken aan intimidatie. Het aantal boetes is nog minder, namelijk vier. Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten zal het aantal waarschuwingen en boetes de komende tijd hoger worden.
Intimidatie als verhuurder van huurder af wil
Van de 3400 ondervraagde huurders had 1 op 5 het idee dat de verhuurder ze uit de woning wilde hebben. Onder die groep ervaart 57% intimidatie door hun verhuurder. Ook andere situaties leiden tot intimidatie en bedreigingen richting huurders. Bijvoorbeeld wanneer huurders onvrede uitspreken over achterstallig onderhoud of een verzoek doen om een huurverlaging op basis van het puntenstelsel.
Gemeenten verantwoordelijk voor handhaving
Op 1 juli 2023 is de Wet Goed Verhuurderschap ingegaan en kunnen gemeenten handhaven op fout verhuurgedrag. Dit kunnen waarschuwingen zijn, geldboetes, maar ook het uit handen nemen van de verhuurexploitatie bij hardleerse verhuurders. Sinds 1 januari 2024 moet elke gemeente een meldpunt hebben, waar inwoners anoniem melding kunnen doen over hun verhuurder.
Maar meldpunten bereiken weinig huurders
Bijna drie kwart van de huurders die te maken hebben gehad met intimidatie, was niet bekend met deze meldpunten. Gemeenten blijken hieraan ook nauwelijks ruchtbaarheid te hebben gegeven onder huurders. Marcel Trip, belangenbehartiger bij de Woonbond, reageerde hierop in de uitzending van Radar: “Dat vind ik echt een slechte zaak. Als zoveel huurders niet eens weten dat ze bij hun gemeente terecht kunnen, als ze problemen hebben met hun verhuurder, dan is er nog een wereld te winnen.”
Ook handhaving op maximale huurprijs
Vanaf 1 januari 2025 moeten gemeenten ook handhaven op verhuurders die zich niet aan de maximale huurprijzen houden. Dit komt door de Wet betaalbare huur, die verhuurders van gereguleerde woningen dwingt om zich aan de maximale huurprijzen te houden.
Rotterdam laat zien dat het werkt
In de Rotterdamse wijk Carnisse handhaaft de gemeente al op de maximale huurprijzen. Doordat hier een vergunningstelsel is ingevoerd, zijn verhuurders al verplicht om te hoge huurprijzen te verlagen. Dit blijkt een succes, bij de eerste 13 aangepakte woningen daalde de huur met gemiddeld 490 euro per maand.
Dit is een bericht van de Woonbond