Zoek
Sluit dit zoekvak.

Maak op tijd bezwaar tegen huurverhoging

23 juni 2023

|

Redactie

Ben je het niet eens met de huurverhoging die per 1 juli ingaat? Zorg dat je op tijd bezwaar maakt. Als je te laat bent zit je aan de huurverhoging vast.

Doe de huurverhogingscheck
Check je huurverhoging op checkhuurverhoging.nl

Bezwaar maken tegen de huurverhoging kan op twee manieren. Je stuurt je verhuurder een brief met de reden(en) van je bezwaar en je blijft de oude huurprijs betalen. Of je stuurt géén brief, maar maakt alleen bezwaar door de oude huurprijs te blijven betalen.  

Wanneer bezwaar maken?

Schriftelijk bezwaar maken tegen een huurverhoging die op 1 juli ingaat kan tot en met 30 juni. Je bezwaarschrift moet vóór 1 juli in de brievenbus of mailbox van je verhuurder belanden. De oude huurprijs blijven betalen kan tot het moment dat de huur van juli betaald moet zijn. Bij de meeste verhuurders is dat ook 1 juli. Heeft jouw huurverhoging een andere ingangsdatum dan 1 juli? Dan heb je tot die ingangsdatum de tijd om bezwaar te maken.

Waar om denken bij ‘oude huurprijs blijven betalen’?

Betaal je de huur per automatische incasso? Dan moet je de incasso-opdracht intrekken, anders wordt het verhoogde bedrag automatisch van je rekening afgeschreven. Na het intrekken van de incasso-opdracht moet je er wel aan denken de huur op een andere manier te betalen, bijvoorbeeld via een periodieke overschrijving. 

Check of bezwaar maken zin heeft 

Voor je bezwaar maakt, raden we aan om te controleren of je bezwaar kans op succes heeft. Met de huurverhogingscheck kun je nagaan of het huurverhogingsvoorstel aan alle wettelijke vereisten voldoet. Als je met succes bezwaar kunt maken, geeft de check een bezwaarbrief die je kunt opsturen aan je verhuurder.

Hoe gaat het verder na je bezwaar?

Maakte je schriftelijk bezwaar, maar wil je verhuurder toch een huurverhoging? Dan moet je verhuurder jouw bezwaarschrift door de Huurcommissie laten beoordelen. Maakte je bezwaar door alleen maar de oude huur te blijven betalen? En kreeg je daarna een aangetekende brief waar in staat dat je de huurverhoging toch moet betalen? Dan kun jij de Huurcommissie vragen om de huurverhoging te beoordelen(externe link). Dat moet binnen 4 maanden nadat de huurverhoging in zou gaan.

Huurderslijn voor vragen over huurverhoging

Heb je verder nog vragen over de jaarlijkse huurverhoging? In het dossier huurverhoging 2023 lees je meer. Als je lid bent van de Woonbond kun je voor vragen ook terecht bij de Huurderslijn.

Dit is een bericht van de Woonbond