Search
Close this search box.

Controleer of je recht hebt op huurverlaging

1 juli 2023

|

Redactie

Voor corporatiehuurders met een relatief laag inkomen die geen bericht over een huurverlaging per 1 juli hebben gehad is het goed om te controleren of ze niet toch recht hebben op die huurverlaging. 

Getty images

Huurders die in 2021 al een laag inkomen hadden dat recht geeft op huurverlaging, hadden uiterlijk 31 mei moeten horen dat ze per 1 juli huurverlaging krijgen. Is dat ten onrechte niet gebeurd? Neem dan contact op met de woningcorporatie. Kom je er niet uit met de corporatie? Dan kun je tot en met 12 juli naar de Huurcommissie stappen(externe link).

Uitvoeringsfout bij eenoudergezinnen

Het Nibud liet weten dat het enkele signalen kreeg over fouten in de uitvoering(externe link). Bij enkele eenoudergezinnen werd bijvoorbeeld ten onrechte naar de inkomensgrens voor alleenstaanden gekeken, in plaats van naar de inkomensgrens voor meerpersoonshuishoudens. De betrokken huurders kregen alsnog huurverlaging toen ze hierover bij hun woningcorporatie aanklopten. Maar dit laat zien dat het altijd verstandig is om zelf te controleren of je in aanmerking komt voor huurverlaging.

Controleer of je recht hebt op huurverlaging

Woonbond woordvoerder Mathijs ten Broeke: “Deze voorbeelden laten zien dat er altijd iets mis kan gaan. We raden corporatiehuurders met een laag inkomen aan om te checken of ze recht hebben op huurverlaging. Dat geldt bijvoorbeeld voor eenoudergezinnen. Maar ook als je recent een inkomensdaling had is het belangrijk om te checken of je recht hebt. In dat geval moet je de huurverlaging zelf aanvragen.”

Wanneer uiterlijk 12 juli naar Huurcommissie?

Je huur is hoger dan 575 euro. Je had in 2021 een inkomen dat lager was dan de inkomensgrens voor huurverlaging. Je kreeg géén huurverlaging aangeboden. Je nam daarover contact op met je woningcorporatie, maar die wil de huurverlaging niet geven. Tot en met 12 juli 2023 kun je een procedure starten bij de Huurcommissie(externe link).

Wanneer zelf huurverlaging aanvragen?

Je huur is hoger dan 575 euro. In 2021 had je nog geen laag inkomen, maar inmiddels wel. Je inkomen is nu lager dan de inkomensgrens voor huurverlaging

Dit is een bericht van de Woonbond