Wie een vrijesector huurwoning op het oog heeft in Amsterdam, loopt grote kans om overboden te worden. Deze trend waar het Parool over schrijft, toont volgens de Woonbond de noodzaak van verdere prijsregulering.
In het Parool-artikel(externe link) staat het voorbeeld van een huurwoning die voor € 1.750,- per maand wordt aangeboden. Maar bij bezichtiging blijkt dat inmiddels al andere geïnteresseerden meer dan de gevraagde huurprijs overhebben om daar te wonen. Om nog kans te maken moet de woningzoekende bereid zijn een huurprijs van tenminste € 2.450,- te betalen.
Alleen vraagprijzen inzichtelijk
Exacte cijfers van het overbieden zijn er niet. Dit komt doordat alleen de vraagprijzen van aangeboden woningen beschikbaar zijn. De uiteindelijk overeengekomen huurprijs is een individuele afspraak tussen verhuurder en huurder.
Huurprijsregulering voorkomt woekerprijzen
Het overbieden op huurwoningen komt door de combinatie van woningschaarste en ontbreken van huurprijsregels. Daarom is volgens de Woonbond het reguleren van de vrije sector van groot belang. De Wet Betaalbare huur die de Tweede Kamer binnenkort behandelt, is hier een goed middel voor.
Prijs niet in verhouding tot woningkwaliteit
Zeno Winkels, directeur van de Woonbond, over het fenomeen overbieden: “Het is begrijpelijk huurders deze enorme bedragen betalen, want je hebt nog altijd liever een duur dak boven je hoofd dan helemaal geen dak. Maar de prijs staat totaal niet meer in verhouding met de kwaliteit van woning. En huurders betalen een veel te groot deel van hun inkomen aan woonlasten. Daarom moet de Wet Betaalbare huur zo snel mogelijk ingevoerd worden.”
Dit is een bericht van de Woonbond