Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het huurrecht is een gatenkaas

9 december 2023

|

Redactie

Huurpeil Wie zich verdiept in het huurrecht, komt al snel de naam van advocaat Harmen Meijerink tegen. ‘Het huurrecht is een zooitje en een gatenkaas’, zegt hij na een loopbaan van 40 jaar in het december-nummer van Huurpeil.

Harmen Meijerink gaat met pensioen. Zijn werk als advocaat voor huurders en huurdersorganisaties in Amsterdam vond zijn weerslag in de rest van Nederland, onder andere door de jurisprudentie die hij ontlokte. In een terugblik op zijn carrière is hij kritisch over de gaten die in het huurrecht zijn ontstaan: ‘Door de jaren heen is er zoveel aan gesleuteld dat het veel onoverzichtelijker en ondoorgrondelijker is geworden.’

Gaten in het huurrecht

In het interview in het Woonbond-tijdschrift Huurpeil vergelijkt Harmen Meijerink de ontwikkelingen in het huurrecht met een kaas: ‘Toen het huurrecht ontstond was het een mooie Goudse kaas met hier en daar een klein luchtbelletje. In de loop der tijd zijn er, door politieke druk vanuit verhuurdersorganisaties, gaten in gemaakt. Het huurrecht lijkt nu meer op een Zwitserse gatenkaas, een Leerdammer.’

Huurliberalisatie

Meijerink signaleert veel verslechteringen: ‘Dat begon met de huurliberalisatie, per 1989 voor nieuwbouw en per juli 1994 voor bestaande woningen. Daarna werd er gesleuteld aan het woningwaarderingsstelsel. Neem het afschaffen van de verouderingsaftrek. En het introduceren van de WOZ-waarde in de puntentelling. Steeds meer huurwoningen op dure locaties kunnen overgeheveld worden naar de vrije sector.’

Onrechtvaardig

Het is onrechtvaardig dat de sociale huur daarmee ‘in feite een wassen neus is geworden’, zegt Meijerink. ‘Daar zit mijn drive, omdat ik me daar zo aan erger. Het was zo’n mooi idee, begin vorige eeuw, om met sociale woningbouw huurders net zo goed te huisvesten als degenen die een koopwoning konden betalen. Maar nu is er een enorm verschil.’

Lees het interview

Nieuwsgierig naar het volledige interview? Lees op deze pagina de pdf.

DOWNLOADEN

Abonnement op Huurpeil

Interesse in een abonnement op het kwartaalblad Huurpeil? Surf dan naar Tijdschriften.

Dit is een bericht van de Woonbond