Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inspiratie: Besparen begint bij een energiezuinige woning

27 januari 2024

|

Redactie

Ben (78) woont samen met zijn vrouw Netty (80) in een vierkamerappartement in het dorpje Bathmen. Acht jaar geleden verhuisden ze van een koopwoning naar een huurwoning. “We wilden graag een energiezuinige woning, met label A. Een energiezuinige woning maakt besparen op je rekening een stuk makkelijker.”

Oudere man zit aan tafel met krant en kop koffie
Ben aan tafel in zijn appartement in Bathmen Gerritjan Huinink

Bij het zoeken naar een huurappartement hielden Ben en Netty onder meer rekening met de isolatiestaat, het type ventilatie en de ligging: tussen twee woonlagen. “Besparen op energie en zorgen voor goede ventilatie in huis zijn voor mij niks nieuws. Dertig jaar geleden kookten wij al op inductie.”

Energiekosten zo laag mogelijk houden

Ben en Netty huren in de vrije sector. Hun pensioeninkomsten zijn net te hoog om in aanmerking te komen voor sociale huur. “Onze maandlasten zijn hoog in vergelijking met wat binnenkomt. We doen er daarom alles aan de energiekosten te drukken.” Afgelopen jaar heeft het koppel 550 m3 aan gas verbruikt, terwijl het gemiddelde voor hetzelfde type huishouden 1.200 m3 is. “Geld is voor ons de belangrijkste overweging om energiezuinig te leven. Maar ook draag ik hiermee graag bij aan een beter klimaat. En zuivere en schone lucht vind ik zowel binnen als buitenshuis ontzettend belangrijk.”

Let ook op oververhitting in de zomer

Volgens Ben begint besparen op je rekening bij het kiezen van een energiezuinige woning. “Wij wonen in een nieuwbouwappartement met energielabel A. Dit geeft onder meer aan dat de woning goed is geïsoleerd en energiezuinig is. Met als resultaat een lagere energierekening.” Ook heeft Ben vooraf nagedacht over de ligging. “Om mogelijke oververhitting in de zomer te voorkomen, wilden we graag een appartement met ochtendzon. De rest van de dag hebben we schaduw. Dat is heerlijk koel in de zomer. In de winter profiteren we van onze ligging tussen twee woonlagen in. Dat houdt de warmte vast.”

Direct inzicht met de energiedisplay

Of het nu om grote of kleine besparingen gaat, volgens Ben draagt elk steentje bij. Van het installeren van ledlampen tot het vervangen van de elektrische deurbel voor een draadloze variant. Om te controleren hoe veel hij bespaart, gebruikt Ben een energiedisplay. “Ik heb de display gewonnen via een prijsvraag van de Woonbond. Op dit apparaat kan je direct zien hoeveel gas en stroom je gebruikt en hoeveel je met je acties bespaart. Dit is handig en werkt motiverend.” Toch zijn niet alle energiezuinige maatregelen voor Ben weggelegd. “We hebben ooit een waterbesparende douchekop aangeschaft. Dat vond ik niks, de straal was veel te zacht. Die heb ik er dus weer afgehaald.”

Laat het voorstel voor zonnepanelen checken

Naast zelf energiezuinig te leven, vindt Ben het belangrijk anderen hierin te ondersteunen en motiveren. “Ik ben jaren aanspreekpunt geweest voor de woningcorporatie namens de huurders van het pand. Onlangs werden alle huurders in het gebouw zonnepanelen aangeboden. Voor een bepaald bedrag kon je deze huren. Hoewel ik graag zonnepanelen wilde vanwege de schone energie die het oplevert, moest het voor ons wel rendabel zijn. Ik heb dit laten narekenen door het Energieteam van de Woonbond. Zij gaven aan dat de constructie niet gunstig uitviel en we op den duur meer zouden betalen dan we nu doen. Deze berekening heb ik gedeeld met de andere huurders.”

Zet roosters open en ventilatie aan

Schone lucht in huis is voor Ben minstens even belangrijk als energie besparen. “We houden graag de lucht in onze woning fris en gezond. Onze mechanische ventilatie staat daarom 24 uur per dag aan. Bij het koken zetten we ‘m hoger en gaat de afzuigkap aan. Dat is ook fijn voor de geur in huis.” Om de vuile lucht af te voeren staan de raamroosters continu open. “In bijna alle kamers zitten ventilatieroosters. In één kamer is dit niet het geval. Geen idee waarom dat zo is. Daar staat het raam standaard open.”

Zorg voor een schoon ventilatiesysteem

De ventilatie maakte in eerste instantie veel lawaai. “Om gek van te worden! We hebben het door de woningcorporatie laten checken. De pomp bleek stuk en moest vervangen worden. Nu maakt het systeem amper geluid.” Ben wil andere huurders meegeven dat het belangrijk is de ventilatieroosters in huis regelmatig schoon te maken en het systeem elke twee jaar te laten checken. “Bij ons komt er standaard iemand langs. Maar ik adviseer anderen het zelf in de gaten te houden.”

Haal energie uit je rekening

Tijdens het stookseizoen voert de Woonbond campagne voor energie besparen op een gezonde manier. We delen tips en adviezen over energie besparen én goede ventilatie. Ga naar de campagnepagina Haal energie uit je rekening voor meer informatie, tips en inspiratie.

Dit is een bericht van de Woonbond