Search
Close this search box.

Jongerencoalitie roept Eerste Kamer op woekerhuren aan te pakken

12 juni 2024

|

Redactie

De Landelijke Jongerencoalitie Wonen roept de Eerste Kamer op vóór de Wet Betaalbare Huur te stemmen. Gezamenlijk hebben de acht organisaties alle woordvoerders wonen in de Eerste Kamer een brief gestuurd.

Jongeren die huren op de private huurmarkt betalen zich blauw aan huur. Zij pleiten daarom voor zo snel mogelijke invoering van de Wet Betaalbare Huur. Met een brief aan de Eerste Kamer laat de Landelijke Jongerencoalitie Wonen (LJW) weten waarom het zo belangrijk is dat de Wet Betaalbare Huur wordt aangenomen.

Private huurmarkt is onbetaalbaar

Jonge twintigers die huren bij een private verhuurder betalen volgens het CBS gemiddeld ruim 61 procent van het besteedbaar inkomen aan wonen. Dit is financieel onhoudbaar. Steeds meer jongeren stellen belangrijke levensstappen uit, blijven bij hun ouders wonen of lopen een groter risico op dakloosheid. Volgens de ETHOS-telling uit Noordoost-Brabant vormen kinderen en jongeren samen ruim 40 procent van de getelde dakloze personen.

Bestaanszekerheid jongeren in geding

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat de wooncrisis vooral een negatief effect heeft op jongvolwassenen in de huursector: ‘De woonstress zit bijna volledig in de huursector, daardoor ervaren vooral jongeren en/of mensen met een laag inkomen het buitenproportioneel vaak, want zij huren een stuk meer dan oudere en/of rijkere groepen.’

“Torenhoge huurprijzen knagen aan de bestaanszekerheid van jongeren. De woonlasten zijn zo hoog dat het onmogelijk is voor jongeren om te sparen en een buffer op te bouwen. Dit maakt jongeren extra kwetsbaar.” Suzanna Lividikou, namens de LJW

Jongerencoalitie vertegenwoordigt grote groep

De LJW bestaat uit acht landelijke jongerenorganisaties die zich allemaal inzetten voor het welzijn van jongeren. Met deze coalitie vertegenwoordigen zij studerende jongeren op verschillende niveaus, werkenden en jongeren die kampen met (dreigende) dakloosheid. 

Deelnemers Landelijke Jongerencoalitie Wonen

  • CNV jongeren – Vakbond voor jonge werknemers in Nederland
  • FNV Young & United – Beweging van jonge mensen binnen de FNV
  • JOB MBO – Landelijke organisatie die MBO studenten vertegenwoordigt
  • LOS – Landelijk overleg studentenhuurders
  • LSVb – Landelijke studentenvakbond
  • NJR – Nationale jeugd raad
  • SamenThuis2030 – Coalitie met de missie jongerendakloosheid uit te bannen
  • Woonbond Jongeren – De stem van jong hurend en woningzoekend Nederland

Dit is een publicatie van de Woonbond