Search
Close this search box.

Pensioenfonds investeert in betaalbare woningen

23 juni 2024

|

Redactie

Pensioenfonds ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs, gaat flink investeren in de bouw van huurwoningen.

Het eerste wooncomplex met 780 appartementen komt in Leiden.
Het eerste wooncomplex met 780 appartementen komt in Leiden.Getty

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) gaat in de Randstad en andere grote steden zo’n 1500 zeer energiezuinige en betaalbare huurwoningen bouwen. Minstens twee van de drie woningen zijn bestemd voor de sociale huursector (huur tot € 879,66) of het middensegment (woningen met een huur tot ongeveer € 1.200).

Middenhuur

De huurwoningen zijn ook bedoeld voor mensen met middeninkomens die bij het ABP pensioen opbouwen, zoals leraren en politieagenten. “Op die manier vloeit de pensioenpremie van onze deelnemers niet alleen terug via een goed pensioen, maar ook via huizen waarin zij van dat goede pensioen kunnen genieten.”, aldus het ABP. Circa een op de zes mensen in Nederland ontvangt nu of in de toekomst een pensioen van ABP.

Wet betaalbare huur

In februari riep het pensioenfonds op om de Wet betaalbare huur snel te behandelen, zodat er ook zekerheid zou komen voor investeerders. Dinsdag 25 juni stemt de Eerste Kamer over het wetsvoorstel, dat op een meerderheid lijkt te kunnen rekenen. Als de wet wordt aangenomen gaat die in op 1 juli 2024.

Investeringsbereidheid

ABP laat met zijn nieuwsbouwplannen alvast zien dat deze wet geen belemmering vormt voor een goed rendement op het bouwen van nieuwe woningen. Beleggers met maatschappelijke betrokkenheid die voor de lange termijn investeren, kunnen prima uit de voeten met de Wet betaalbare huur.