Search
Close this search box.

Huurverhoging? Denk ook aan je huurtoeslag

1 juli 2024

|

Redactie

Heb je een huurverhoging gehad en krijg je huurtoeslag? Dan heeft je nieuwe huurprijs misschien gevolgen voor de hoogte van je huurtoeslag.

Getty

Huur je een woning van een corporatie? Dan geeft je verhuurder de jaarlijkse huurverhoging meestal door aan de Belastingdienst. Als je verhuurder een particuliere verhuurder is moet je altijd zelf de nieuwe huur doorgeven.

Moet ik in actie komen?

In Mijn Toeslagen kun je zien of je verhuurder de nieuwe huur heeft doorgegeven. Het is dus verstandig dit te controleren. Mocht dit nodig zijn, kun je in Mijn Toeslagen ook zelf je nieuwe huur doorgeven. Doe dit het liefst binnen 4 weken (dus voor 1 augustus), omdat je anders misschien te weinig huurtoeslag krijgt of (een deel) moet terugbetalen.

Wat gebeurt er na een wijziging?

Als er door jou of je verhuurder een wijziging is doorgegeven, krijg je meestal binnen 5 weken een brief van de Belastingdienst. Als je te weinig huurtoeslag hebt gekregen wordt het tegoed automatisch uitgekeerd. Als je moet terugbetalen krijg je een brief.

Hoe werkt huurtoeslag?

Bij huurtoeslag heb je te maken met grenzen. Huur die boven een grens uitkomst moet je gedeeltelijk of helemaal zelf betalen. De grenzen zijn afhankelijk van leeftijd en gezinssamenstelling.

Een deel van de huur, de “basishuur”, betaal je altijd zelf. In 2024 is de basishuur maximaal € 227. Over het bedrag tussen de basishuur en de zogenoemde “kwaliteitskortingsgrens” (€ 454) krijg je 100% huurtoeslag. Voor het gedeelte van de huur boven de kwaliteitskortinsgrens zijn er nog twee grenzen. Deze grenzen bepalen of je 65% of 40% over dat deel van de huur terugkrijgt.

Meer informatie over huurtoeslag

Wanneer huurtoeslag?

Huurtoeslag moet je zelf aanvragen. Om huurtoeslag te krijgen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • je inkomen mag niet te hoog zijn;
  • je huur mag niet te hoog zijn;
  • je huurt een zelfstandige woonruimte;
  • je vermogen mag niet te hoog zijn.

De bedragen bij de voorwaarden worden jaarlijks aangepast. Op de website van de Belastingdienst vind je een stappenplan voor het aanvragen van huurtoeslag. Je kunt ook een proefberekening maken om te kijken of je in aanmerking komt en welk bedrag je ongeveer zou krijgen.

Voor hulp bij het aanvragen, kun je terecht bij een toeslagenservicepunt bij jou in de buurt.