Bouw alleen huurwoningen

10 augustus 2024

|

Redactie

Vastgoedeconoom Madeline Buijs roept bij BNR Nieuwsradio op om de komende twee jaar alleen nog maar huurwoningen te bouwen.

Getty

“Er zijn onorthodoxe maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat de woningmarkt toegankelijker wordt”, zegt vastgoedeconoom Madeline Buijs op BNR. Zij ziet vooral in de vijf grote steden een vraag aan huurwoningen. Maar ook buiten de Randstad zijn nieuwe huurwoningen nodig, onder andere voor ouderen.

Focus op huursector prima

“Goed dat er steeds meer aandacht komt voor de noodzaak om juist huurwoningen te bouwen” reageert Marcel Trip, belangenbehartiger bij de Woonbond. Volgens de Woonbond is het Nederlandse beleid decennia sterk gericht geweest op bouwen voor de koopsector. Trip: “De particuliere huurmarkt groeide omdat beleggers bestaande, vaak verouderde woningen kochten, niet vanwege nieuwbouw.”

Planvorming duurt jaren

Meer nieuwbouw voor huurders is volgens de Woonbond ook hard nodig. Maar voordat je van bouwplan tot omdraaien van een sleutel en bewonen van een huis bent gaan er jaren voorbij. De plannen voor woningen die komende jaren gebouwd worden zijn er dus al.  Trip: “De komende twee jaar uitsluitend huurwoningen erbij is daarom niet realistisch.”

Groot tekort aan sociale huur

Met het pleidooi voor bouwen van huurwoningen doelt Buijs vooral op de zogenaamde ‘middenhuur’, met een huurprijs tot ongeveer € 1150. Trip wijst ook op het grote tekort aan sociale huur. “Afhankelijk van het inkomen kan de huurprijs van een aangeboden sociale huurwoning al oplopen tot € 880 per maand. Dat is voor veel mensen al een enorm bedrag. Juist aan betaalbare woningen is een groot tekort.”

Wet Versterking Regie Volkshuisvesting

De Woonbond vindt dat de overheid ervoor moet zorgen dat elke gemeente voldoende betaalbare huurwoningen heeft. De nog aan te nemen ‘Wet Versterking Regie Volkshuisvesting’ kan daar volgens Trip bij helpen. “Als het aan de Woonbond ligt komt ondubbelzinnig in die wet te staan dat gemeenten minimaal 30% sociale huur moeten realiseren in nieuwbouwplannen. Gemeenten met minder dan 30% sociale huur moeten dan fors gaan bijbouwen.”

Dit is een bericht van de Woonbond