Uitspraak Raad van State: Noordwijk mag bouwen in Bronsgeest

25 september 2024

|

Redactie

Door: Ard Zandbergen 25 september 2024

Noordwijk – De gemeente Noordwijk mag bouwen op Bronsgeest en mag de invulling aanhouden die ze zelf hebben bepaald. De bezwaren tegen bouw en de poging van de provincie om meer sociale woningen in de nieuwbouwwijk te realiseren zijn grotendeels door de Raad van State afgewezen. Dit betekent dat Noordwijk een wijk met 350 woningen mag realiseren naast de Van Berckelweg. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde uitspraken in dit langlopende dossier.

Er is een waslijst aan bezwaren ingediend tegen het bebouwen van Bronsgeest. Drie bezwaren zijn door de Raad van State wel beoordeeld als terecht, maar dat zijn dusdanige zaken dat de gemeente dit binnen 18 weken mag herstellen. Het gaat om een bezwaar van de provincie dat een gebied met invulling ‘natuur’ in het plan ook ‘verkeer’ als bestemming heeft. Ook de toename van geluidsoverlast door verkeer op de Van Berckelweg voor de bestaande huizen moet beter geregeld worden. Verder heeft één bezwaarmaker gelijk gekregen dat volgens het plan de nieuwbouwwijk wel heel dicht tegen zijn perceel aan komt te liggen.

Andere bezwaren zoals gebrek aan participatie, Natura 2000, genoeg andere plekken om te bouwen, verkeersafwikkeling en zelfs het argument dat de woningen in Bronsgeest niet nodig zouden zijn gezien de behoefte, werden door de Raad van State niet gehonoreerd. Het verlies aan eersteklas bollengrond en een aantasting van de entree van Noordwijk werden ook niet als bezwaren gezien die een streep door het bouwplan zetten.

Tegelijkertijd met de bezwaren tegen het bouwplan behandelde de Raad van State ook de aanwijzing van de provincie Zuid-Holland. Die wilde de gemeente Noordwijk bestuurlijk dwingen om in plaats van 105 sociale huurwoningen 240 van dit type in Bronsgeest te bouwen. De provincie stelde deze eis door het grote gebrek aan betaalbare huurwoningen in Noordwijk. Deze aanwijzing is ook afgewezen door de Raad van State. De provincie heeft onvoldoende aangetoond dat er te weinig betaalbare huurwoningen zijn in Noordwijk. Ook heeft Zuid-Holland niet duidelijk kunnen maken waarom dat nou specifiek in Bronsgeest gerepareerd moet worden.

De reactie van de gemeente op de uitspraken:

“Wij hebben uitgekeken naar de uitspraak van de Raad van State. We kunnen nu verder met de ontwikkeling van Bronsgeest, We hebben de opdracht om het bestemmingsplan en exploitatieplan op enkele punten aan te passen. Dat doet de gemeenteraad met het nemen van herstelbesluiten. Dat gaan we in orde maken. Het is belangrijk te benadrukken dat we ons uitsluitend en alleen richten op de door de Afdeling genoemde zaken. Er mogen en kunnen geen nieuwe zaken worden ingebracht. Ook kunnen wij door met de vaststelling van het uitwerkingsplan en door met de herziening van het exploitatieplan, waarmee we weer een stap verderzetten in de procedures. Deze twee hebben op het onherroepelijk worden van de plannen moeten wachten.”

“Wij hebben kennisgenomen van de uitspraak van de Afdeling Rechtspraak van de Raad van State over de proactieve aanwijzing en we zijn blij dat de rechters onze beroepsgronden onderschrijven. De gemeente vindt de realisatie van sociale huurwoningen belangrijk. In Bronsgeest worden 110 sociale woningen gebouwd en daarnaast wordt ingezet op realisatie van sociale woningbouw op andere locaties. In dat kader verwijzen wij u dan ook graag naar de collegebrief aan gedeputeerde staten over de alternatieve locaties. Hierin wordt aangetoond dat Noordwijk de 130 sociale huurwoning elders in Noordwijk ruimschoots compenseert.”

Klik op link voor de complete uitspraak in de zaak van de provincie.

Klik op de link voor de uitspraak over bezwaren van omwonenden.

Dit is een bericht van de Bollenstreek Omroep