Veel AOW’ers maken zich zorgen over de financiën

2 oktober 2024

|

Redactie

Vanwege voortdurend stijgende kosten, niet alleen voor levensonderhoud, maar ook voor verzekeringen, energiekosten enz., maakt menig AOW’er zich zorgen over de toekomst. Vooral in het najaar, wanneer nagedacht wordt over de komende winter en de kosten die het warm houden van de woning betreffen, is menig AOW’er er niet gerust op. Om energiearmoede te voorkomen, zet de overheid ook in 2025 én 2026 het Noodfonds Energie voort. Dit is goed nieuws in tijden waarin bijna alleen maar over bezuinigen gesproken wordt.

Klik snel door naar:

Wat is energiearmoede?

Energiearmoede gaat over het verband tussen armoede en energiekosten. Stijgende energiekosten vormen enerzijds een risico op armoede, anderzijds veroorzaakt energiearmoede moeilijkheden voor financieel kwetsbaren in de geïndustrialiseerde landen om de stijgende energiekosten te kunnen voldoen. Energiearme huishoudens zijn huishoudens met een laag inkomen, veelal gecombineerd met een hoge energierekening voor een woning van (zeer) slechte kwaliteit en een ondermaatse energie-efficiëntie. Energie hebben we nodig. Energie is essentieel. Energie is levensreddend. Energie is als een motor voor economische groei en sociale ontwikkeling. Helaas is dat niet voor allen vanzelfsprekend en zijn er relatief veel mensen die energiearmoede ervaren. Ze kunnen zich de energie die onmisbaar is voor hun gezondheid, welzijn, opleiding en kwaliteit van leven niet veroorloven. Gevolg: een gemis aan voldoende warm water, koeling, verlichting, electrische apparaten die niet meer gebruikt kunnen worden, met als gevolg daarvan psychische en fysieke problemen.

Wilt u besparen op energie. Bekijk dan onze tips.

Overheid wil Energie Noodfonds voortzetten

Indien het energiebruik niet daalt en de electriciteits- en gasbelasting stijgt, zullen er in het jaar 2030 zo’n 1,5 miljoen huishoudens energiearm zijn. Na een storm van aanvragen in het eerste kwartaal van 2024, heeft de overheid besloten het Noodfonds Energie voort te zetten. Voor 2025 en 2026 is daartoe jaarlijks 60 miljoen euro gereserveerd, waarbij ook nu weer energieleveranciers en private partijen uit de industrie verplicht worden financieel bij te dragen. Verder gaat, zoals opgenomen in het coalitieakkoord, de energiebelasting op gas omlaag. Daarover in een latere mailing meer. Alhoewel de exacte bedragen voor 2025 – 2026 nog niet vastgesteld zijn, is dit belangrijk en goed nieuws voor huishoudens met een smalle beurs en een hoge energierekening.

Werking van een Noodfonds Energie

Omdat de exacte bedragen nog niet vastgesteld zijn, treft u hieronder de condities aan zoals geldend in de eerste maanden van 2024. De werking zal waarschijnlijk nagenoeg identiek zijn. Misschien zullen de bedragen (iets) afwijken.

Vanaf 22 januari 2024 tot 20 maart 2024 kon men een aanvraag doen voor financiële ondersteuning om de energierekening te betalen. Dat was afhankelijk van het bruto-inkomen en de hoogte van de energierekening.

Het Noodfonds Energie vergeleek de energienota met het inkomen van alle volwassenen binnen de huishouding. Indien de energierekening een té groot deel van het inkomen vormde, betaalde het Noodfonds Energie de energierekening deels. De ondersteuning gold voor 6 maanden, vanaf het moment van de aanvraag.

De financiën werden beschikbaar gesteld door de Rijksoverheid. Energieleveranciers en private partijen uit de industrie werden verplicht mee te betalen. De procedures werden in nauwe samenwerking met de gemeenten besproken. Dit zal ook bij voortzetting van de regeling het geval zijn.

Voorwaarden om voor financiële steun in aanmerking te komen

De aanvrager diende:

  • een contract te hebben voor gas, stroom of stadswarmte;
  • een bruto-inkomen te hebben van maximaal 200% van het sociaal minimum, zijnde een bruto-inkomen per maand van maximaal € 3.200,– (alleenstaand) of € 4.480,– (samenwonend). Beide situaties waren inclusief vakantiegeld. Overige toeslagen werden niet meegerekend;
  • een energierekening te hebben die niet hoger was dan 8 tot 10% van het bruto-inkomen.

Noodfonds betaalde de energierekening gedeeltelijk

De financiële ondersteuning was daarmee afhankelijk van:

  • de hoogte van de energierekening;
  • het bruto-inkomen van alle volwassenen binnen de huishouding per maand;
  • de woonsituatie (alleenstaand of samenwonend).

Hieronder een overzicht van de financiële steun voor alleenstaanden of samenwonenden (periode 22 januari tot 20 maart 2024):

Alleenstaand:

  • bij een bruto-inkomen van maximaal € 2.080,– per maand, betaalde het Noodfonds Energie dat deel van de energienota dat meer was dan 8% van het bruto-inkomen;
  • bij een bruto-inkomen van meer dan € 2.080,– en maximaal € 3.200,– betaalde het Noodfonds Energie dat deel van de energienota dat meer was dan 10% van het bruto-inkomen.

Samenwonend:

  • bij een bruto-inkomen van maximaal € 2.912,– per maand, betaalde het Noodfonds Energie dat deel van de energienota dat meer was dan 8% van het gezamenlijke inkomen;
  • bij een bruto-inkomen van € 2.912,– en maximaal € 4.480,– betaalde het Noodfonds Energie dat deel van de energierekening dat meer was dan 10% van het gezamenlijke inkomen.

N.B. Voor alle situaties gold dat de financiële steun een duur had van zes maanden, gerekend vanaf de aanvraag.

Aanvangsdatum voortzetting Noodfonds Energie

Naar verwachting zal dit in de winter van 2024-2025 zijn.

Tot slot: een noodfonds zoals dit is niet zo maar in het leven geroepen. Bewustwording voor de financiële grote problemen die een aantal AOW’ers heeft, is inherent aan het ontstaan van dit noodfonds. Het is niet meer dan uw recht er gebruik van te maken als u voldoet aan de voorwaarden. Indien u meent voor een dergelijke tegemoetkoming in aanmerking te komen, aarzelt u dan niet. Contact opnemen kunt u via e-mail: info@noodfondsenergie.nl, of via www.noodfondsenergie.nl.

Populairste pagina’s op deze website:

Dit is een bericht van AOW.nu